Afscheid in mijn droom

Het was de dag na Pasen, dat mijn schoonvader geopereerd werd aan een aneurysma. Een zorgvuldig voorbereide operatie, waarvan de artsen aangaven, dat het een zware operatie zou zijn. Eventuele complicaties zouden achteraf met revalidatie op te lossen zijn.

Op 2de paasdag waren mijn man en ik en onze drie kinderen nog op de koffie bij opa en oma. De kinderen speelden op de grond en ik maakte een foto van hen met op de achtergrond mijn schoonvader. De gedachte schoot door me heen, dat ik misschien een betere foto van hem maken moest, voor het geval er met de operatie iets fout zou gaan. Maar ik wilde het bezoek niet al te beladen laten zijn, dus maakte ik verder geen foto’s meer. Toen we naar huis gingen, gaf ik mijn schoonvader net als altijd een hand en een kus en wenste hem succes. Ik voelde een drang om hem te omhelzen, maar dat deden we normaal nooit. Als ik dat nu zou doen, zou ik hem belasten met mijn zorgen. Dus bleef het daarbij.

De volgende dag is mijn schoonvader geopereerd en tijdens de operatie ontstonden er complicaties aan zijn hart. De artsen hebben gedaan wat ze konden, maar konden hem niet redden. Ze hebben hem nog snel van de OK naar de Intensive Care gebracht, waar we bij hem konden zijn. Maar binnen een minuut was hij al overleden. Hij is niet meer bij bewustzijn geweest.

De afscheidsdienst in het crematorium was goed en mooi en gaf troost. Toch bleef er een pijn, diep van binnen, omdat er niet echt een laatste woord of gebaar geweest was tussen ons.

Een paar jaar later droomde ik, dat ik in een druk zwembad was. Ik ging van de glijbanen af, steeds opnieuw. Ik had plezier en rende de trap weer op om opnieuw de glijbaan af te gaan. Toen zag ik boven aan de trap mijn schoonvader staan. Ik kwam boven en we keken elkaar aan. Hij glimlachte, zijn kenmerkende rustige lach, en we keken elkaar heel intens aan. In zijn blik lag liefde en berusting. En toen omhelsde ik hem. Het duurde niet lang, maar was heel intens. Vervolgens draaide ik me om en gleed de glijbaan af.

Ik werd die ochtend wakker met een glimlach en het gevoel, dat het goed was zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *